Yes!

Tijd om weer naar een bevalling te gaan!

Als het zover is, neem ik altijd mijn doula tas mee, een tas vol spullen die van pas kunnen komen tijdens de bevalling. Allemaal spullen die ik meeneem om jou als aanstaande mama (en papa) optimaal te kunnen ondersteunen. Maar wat zit daar allemaal in?

 

Wat zit er in mijn doula tas?


TENS apparaat 

TENS therapie is een vorm van natuurlijke pijnbestrijding die werkt met vier elektrodes die op je onderrug worden geplakt. Je kunt dit apparaat besturen met een soort afstandsbediening waardoor er kleine stroomstootjes worden afgegeven. Dit voelt voor jou als een tinteling en de sterkte hiervan kun je regelen met de ‘afstandsbediening’. De TENS kan jou ondersteunen doordat het de aanmaak van endorfine (een lichaamseigen pijnstiller) stimuleert. De zenuwen worden hierdoor afgeleid van de pijnprikkels van de weeën en daardoor worden er minder pijnsignalen doorgegeven aan de hersenen. Ik neem altijd een extra setje batterijen en nieuwe, schone elektroden mee. Stel gerust je vragen, want ik werk veel met het TENS apparaat.

Camera

Ik neem natuurlijk mezelf en mijn kennis mee, maar ook een camera. Het is zo belangrijk om foto’s te maken van de bevalling en het gehele proces. Deze foto’s zijn een fijne herinnering voor later en van grote meerwaarde. Door het proces van weeën en het opvangen van deze weeën vast te leggen kun jij later je bevalling sneller verwerken. Dus niet alleen nuttig, maar ook fijn voor later. 

Kruik

Een warme kruik kan zorgen voor veel ontspanning en deze warmte kan de pijn van de weeën verzachten. Tijdens de weeën vinden sommige vrouwen het fijn om deze kruik tegen de buik of onderrug te houden. 

Tennisballen

Klinkt een beetje gek he? Ik neem ook tennisballen mee. Niet om te tennissen, maar om tegendruk te kunnen geven tijdens de weeën. Deze ballen stop ik in een sok, zodat ik jou makkelijk tegendruk kan geven. Als je met weeën in de auto naar het ziekenhuis moet, kun je de tennisballen tussen je rug en de rugleuning plaatsen. Zo kun je tijdens de autorit jezelf tegendruk geven. 

Massageolie en essentiële oliën 

Natuurlijk neem ik ook massageolie mee om je rug, je voeten of je benen te kunnen masseren.

Voor extra ontspanning neem ik essentiële oliën van Doterra mee. Een fijn voorbeeld is lavendelolie om meer te ontspannen of pepermuntolie om misselijkheid tegen te gaan.

Bevalbal

Een bevalbal (of fitnessbal) is een goed hulpmiddel om een fijne houding te vinden tijdens je weeën. Je kunt er op zitten, maar je kunt er ook fijn op leunen met je bovenlichaam. 

Schone kleren en toiletspullen

Er zitten zelfs schone kleren en wat toiletspullen in mijn doula tas. Het kan natuurlijk gebeuren dat ik ‘vies’ wordt door de bevalling of nat door de douche of het (beval)bad. Ook neem ik wat toiletspullen mee, zodat ik me wat kan opfrissen als dat nodig is. 

Eten en drinken

Het kan zo zijn dat een bevalling lang duurt en daarom heb ik altijd voldoende eten en drinken mee. En ik heb zelfs iets voor jou en je partner mee, voedzaam eten helpt jullie de bevalling door. 

Voor alle bovenstaande spullen geldt natuurlijk dat ze alleen worden gebruikt als jij dat fijn vindt. Ik stem mijn ondersteuning volledig op jouw wensen en behoeften af.